Det er vigtigt at lede tidligt og beskæring ofte for at tilskynde vinstokkene til at danne stærke skud, der dækker den tilgængelige plads. Føring eller binding af stængler for at udnytte planten bedst muligt er afgørende for den endelige effekt. Den tid og indsats, der bruges på at udvikle et grundlæggende grensystem i permanente klatrende vinstokke, vil blive rigt belønnet senere.

Fra det øjeblik kræver visse klatreplanter næsten ikke opmærksomhed. Placer derfor disse planter på steder, hvor regelmæssig pleje er vanskelig – for eksempel i grenene på et træ eller højt op ad en væg. Men klatreplanter kan også beskæres for at begrænse vækst og størrelse eller for at give en rigere blomstring. Den tid, du bruger på at skære ned for store planter, kan reduceres kraftigt, hvis kraften er afstemt efter vækststedet. Beskæring for at optimere blomstringen er en årlig og nogle gange toårig opgave. Tidspunktet for dette skal vælges godt, så beskæringen er i tråd med blomsterstanden. Hos nogle slægter, såsom Clematis, blomstrer de forskellige arter på forskellige tidspunkter; disse beskæres derfor på forskellige tidspunkter.

Forsømte slyngplanter bliver hurtigt for store og bliver kvalt. Det er bedst at erstatte gamle eksemplarer af relativt kortlivede planter. Klatrende vinstokke, der reagerer godt på kraftig beskæring, kan trimmes næsten til jorden og derefter omdirigere den resulterende nye vækst.

Det meste af beskæring af klatreplanter kan foretages med sekatør eller hækkeklipper, fordi stænglerne forbliver relativt tynde. Men nogle vinstokke udvikler tykkere, lignificerede stængler, der kræver en savsav eller beskæringssav.