Om efteråret og vinteren kæmper planterne mindre for bestøvere, da de fleste arter har blomstret længe og går i dvale for et stykke tid. Nogle planter blomstrer dog i årets koldeste måneder. En af de mest hårdføre sorter er troldhassel (Hamamelis sp.); de edderkoppede, båndformede blomster overlever -18°C minimum og temperaturer under frysepunktet i løbet af dagen og blomstrer stadig i uger ad gangen.

Frugter efter et år
Troldnød er hjemmehørende i Nordamerika, Kina og Japan og blomstrer fra september til marts eller april, afhængigt af arten. En befrugtet blomst vil producere frugt, men det vil tage et år; frugterne og blomsterne kommer på flere grene hvert år. Den modne frugt er en kapsel, der kan skyde sine frø op til 10 m væk.

Fakta Hamamelis
Blomsterne har en raffineret, krydret duft, der tiltrækker møl til bestøvning
Hver blomst, nogle gange op til 6 cm lang, vokser på en lang stilk på 2 m høj
Beskyttende dækblade omgiver hver blomst og forbliver efter kronbladene falder af
Flora – Planternes skjulte skønhed
Florabog 9789000368464Ovenstående tekst stammer fra den nyligt udgivne plantebog “Flora” (ISBN: 9789000368464). Fuld af information om planter; fra palmer til bregner og små mosser, den japanske ahorn og bambus. Med flotte fotos, klare forklaringer og detaljerede gennembrudte plader. “Flora” lærer dig om, hvordan forskellige plantearter fungerer, hvorfor de skifter farve, hvordan blomster bruger duft og farve til at manipulere deres miljø, hvordan kaktusser opbevarer vand, og hvordan frø ved, hvor de skal vokse.
Denne bog blev skabt i samarbejde med eksperter fra Royal Botanic Gardens, Kew og Smithsonian Institute.